St Mary's Church is submitted for Planning
The key conceptual approach is to consider the reworked Church Rooms as an extension of the existing narrative of the ‘collection of buildings’ for the evolving community – connected by a circumferential route, which historically existed.

To increase visibility and create a welcoming feel, the new façade has more presence from the street and is more open with larger glazed elements. Considered material propositions introduceornamental patterning. The patterns are inspired by George Gilbert Scott’s patterns found within St Mary’s New Church.The proposed scheme is looking to re-introduce the original concept of the ‘circumferential route’ around the Church building. The internal route also creates a space and distance to respect and appreciate the listed Church building. With selected glazed inserts into the roof it frames elements of the church and allows appreciative views upwards to the church.

The plan conceives the new hall as an internal open courtyard in front of the new vestry. Above the multi-purpose room the roof creates a light, welcoming space, with strategic views onto the transept. Furthermore, these rooflights provide good daylighting levels internally.  Conversations happen along the church walls. One is shielded and embraced by buttresses, which allows views upwards, also creating a dialogue with the existing church fabric. 

It was essential to see the roof as a tool to gain views to the listed buildings, create a relationship with the Church and to ensure the building has a street presence. The new roofscape reads as a progression, a natural extension of the existing roofs. It extends the existing narrative of the ‘collection of buildings’ for the evolving community – connected by the circumferential route.

Plymouth Central Park Cafe has been granted Planning Permission
As part of the growth of the city and to deliver significant health and well-being  for communities Plymouth City Council has commited to a programme and masterplan for the Plymouth Central Park. 

The material concept for the cafe is deeply contextual and local. It is inspired by surrounding materials and landscapes. To add to the family of existing park buildings the all solid walls are rendered.  The mounded green roof embeds the building naturally in the park and provides an exemplar sustainable aspect. It increases the ecological value of the building. 

The form for the proposed landscape design draws upon the structure of the existing landscape – complimenting the geometry of the Clock Tower from original Thomas Hayton Mawson design. The design unifies this radial geometry of the Clock Tower and proposed café with the broad arc sweep of the existing slope (to the south of the events field) and the Devon hedge to the east.

Working within this landscape structure, two timber seating terraces emerge from the landform creating a level platform for the café whilst taking full advantage of the views as the gradient slopes down to the south. These terraces provide an animated edge between the café and the future play area allowing parents to sit in close proximity to playing children. The configuration of the play area also ensures that the cafe terrace maximises long distance views to the south through the attractive parkland, in an area free from ‘play’ structures. A generous hard space surrounding the building creates an area for café spill-out seating.